Råd og tips for ikke å få betalingsproblemer

Verden er full av fristelser. Problemet er bare at det meste koster penger. Her er noen enkle tips for å unngå å få problemer med å betale regningene dine.

Unngå lokketilbud
Butikkselgere og mobiltelefonselgere er egentlig ganske ok folk, men når de begynner å snakke om betalingsutsettelse bør du skygge banen. Betalingsutsettelse er skumle greier som gjør at du får det du vil ha der og da, men at problemene kan komme om 3, 6 eller 9 måneder.
Ligg unna
Hvis du ikke er bombesikker på at du har kontroll på pengene, ligg unna tjenester som kan bestilles over mobiltelefon eller internett. Det lønner seg å ligge unna spilltjenester også, det baller fort på seg.
Betal regninga
Det hjelper ikke å la regninga ligge, den forsvinner ikke av seg selv. Ikke tro at noen andre ordner opp for deg. Fram med nettbanken og betal regninga, hvis ikke kan det bli dyrt. Kravet vokser kjapt – å få betalingsanmerkninger hos kredittopplysningsbyråene kan følge deg i mange år.
Ta tak
Det er som med kjønnssykdommer, det er bare å ordne opp med en gang. Ikke la konvolutten ligge der, ikke utsett telefonen til inkassobyrået enda en dag. Det blir ikke noe bedre av det. Inkassobyråene har ganske strenge rutiner, de lar deg ikke slippe unna så lett hvis du ikke viser vilje til å løse problemene.
Snakk om det
Som med andre vanskelige ting, hjelper det å snakke om det. Foreldrene dine, kanskje en tante eller onkel, læreren din, venner. Til og med banken din og inkassobyrået kan du snakke med. Det viktigste er å lufte noen tanker, slik at ikke problemene og bekymringene vokser uten at andre vet om det.